Hafkamp opleidingen

Bereid u voor op een toekomst met AI en schoolsoftware

Geplaatst op

Digitalisering heeft er de afgelopen decennia voor gezorgd dat er bijna geen bedrijf meer is dat geen gebruik maakt van softwaresystemen om de alledaagse processen mee vast te leggen. Met de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) lijkt de rol van bedrijfssoftware alleen maar prominenter te gaan worden. Dat geldt dus ook voor u als onderwijsinstelling.

 

Bedrijfssoftware en AI

Daar waar bedrijfssoftware als een ERP- of CRM-systeem voor velen al wat langer bekend is, voelt het voor velen waarschijnlijk alsof kunstmatige intelligentie nog veel te ingewikkeld is om daadwerkelijk te kunnen implementeren. Dit gevoel kan nog sterker zijn binnen onderwijsinstellingen, waar men vaak minder financiële middelen heeft om nieuwe software te implementeren.

 

Laten we eens kijken naar de toegevoegde waarde die zowel ERP als kunstmatige intelligentie voor uw onderwijsinstelling kunnen hebben.

 

ERP-software in het onderwijs

De onderwijssector kampt al jaren met een flink personeelstekort. Het is voor scholen en onderwijsinstellingen daarom alsmaar belangrijker geworden om de middelen die ze hebben, zo efficiënt mogelijk in te zetten.

 

Schoolsoftware als een ERP-systeem kan hieraan bijdragen. Het brengt namelijk alle processen samen in kaart, zo heeft iedereen toegang tot dezelfde, meest actuele en relevante data. Dit stelt gebruikers in staat om efficiënt samen te werken, wat op zijn beurt weer tijd en dus geld bespaart. Doorgaans bestaat een ERP-systeem voor een onderwijsinstelling uit de volgende modules:

 

  • Deze module bevat alle gegevens van leerlingen en ouders.
  • Human Resource Management (HRM). Onmisbaar voor personeelsadministratie en -beheer.
  • Het bekendste voorbeeld hiervan is Magister, waarin docenten eenvoudiger cijfers kunnen invoeren die de leerlingen vervolgens direct kunnen inzien.
  • Documentbeheer (DMS). Een centrale database waarin alle documenten worden vastgelegd, zodat alle betrokkenen hier toegang toe kunnen hebben. Denk hierbij aan klassen- en cijferlijsten, certificaten en leermodules.
  • Het raamwerk van een onderwijsinstelling. ERP stelt u in staat om een zo efficiënt mogelijk rooster uit te werken.
  • Klassenagenda/digitale omgeving. Een plek waar docenten en leerlingen informatie kunnen uitwisselen, zoals een mededeling voor de eerstvolgende les.
  • Gebouw- en ruimtebeheer. Het efficiënt indelen van de beschikbare ruimtes op school, zodat geen lokaal bijvoorbeeld onbenut blijft.

 

Lees meer: “De zeven belangrijkste functies van schoolsoftware

 

De potentie van kunstmatige intelligentie

Met name in het afgelopen jaar hebben scholen de invloed van kunstmatige intelligentie ongetwijfeld opgemerkt. Er is immers flink wat ophef over geweest, omdat men er bijvoorbeeld achter kwam dat leerlingen AI-applicaties als ChatGPT gebruikten om werkstukken te laten schrijven.

 

Hoewel dat uiteraard niet de bedoeling is, is het simpelweg onmogelijk om AI uit het klaslokaal te weren. Het is beter om tijd en energie te steken in het creëren van een werkwijze waarin er geen misbruik van wordt gemaakt.

 

De inzet van kunstmatige intelligentie heeft namelijk ontzettend veel potentie voor het onderwijs. Zo kan het fungeren als een persoonlijke assistent voor docenten, omdat het in staat is om bepaalde administratieve taken over te nemen. Hierdoor hebben de leraren meer tijd over om aan andere zaken te besteden. Daarnaast kan de AI ook als sparringpartner gebruikt worden en kunnen docenten brainstormsessies en discussies met de klas en de AI voeren.

 

Meer informatie: “De opmars van kunstmatige intelligentie in het klaslokaal

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees meer over opleidingskeuzes en ondernemen. We besteden er aandacht aan in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ hafkampopleidingen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden